WatchOS10: De nieuwste update voor de Apple Watch

WatchOS10: De nieuwste update voor de Apple Watch

WatchOS 10 brengt baanbrekende updates naar de Apple Watch, van geavanceerde gezondheidsfuncties tot creatieve wijzerplaten, waardoor de Watch meer dan ooit tevoren integreert in je dagelijkse leven. Ontdek het hier!

De Apple Watch is een van de meest geliefde smartwatches ter wereld en dat natuurlijk met een goede reden. Het biedt niet alleen de mogelijkheid om je gezondheid en fitness bij te houden, maar ook om naadloos te integreren met je andere Apple apparaten. Het is dan ook geen verassing dat Apple voortdurend bezig is met het verbeteren van de functionaliteit van de Apple Watch. De nieuwste mijlpaal op dit gebied is de lancering van de WatchOS 10. In dit artikel duiken we dieper in op deze spannende update en wat deze betekent voor de Apple Watch gebruikers. 

Introductie van de WatchOS 10

Op 5 juni 2023 heeft Apple een preview gegeven over de nieuwe WatchOS 10. Volgens Apple kunnen Apple Watch gebruikers op een nieuwe manier snel informatie bekijken in vernieuwde apps en gebruik maken van nieuwe slimme stapel met relevante widgets die op het juiste moment verschijnen. Ook zullen er nieuwe wijzerplaten, apps, work-outs en bluetooth ondersteuning worden geïntroduceerd 

Alle belangrijke wijzigingen op een rijtje

  • Release datum: September 2023
  • Nieuwe ontwerp taal en navigatie
  • Nieuwe wijzerplaten
  • Fiets work-out
  • Wandelen
  • Geestelijke gezondheid 
  • Visuele gezondheid

WatchOS 10: Vernieuwde interface 

In WatchOS 10 worden vernieuwde apps geïntroduceerd die snel en gemakkelijk toegang bieden tot uitgebreidere informatie. Daarnaast zijn er nieuwe manieren om te navigeren en content snel te raadplegen. Alan Dye, Vice President Human Interface Design bij Apple, benadrukt het belang van deze vernieuwde interface: 

"WatchOS 10 zorgt ervoor dat gebruikers hun Apple Watch op geheel nieuwe manieren kunnen benutten. De update maakt het mogelijk om in één oogopslag toegang te krijgen tot de meest relevante informatie en vereenvoudigt de navigatie. Bovendien introduceert het een nieuwe visuele stijl die optimaal gebruikmaakt van het display van de Apple Watch. Daarnaast is er de slimme stapel, die vanaf de wijzerplaat snel en proactief relevante informatie biedt."

WatchOS 10

Slimme Stapel

De slimme stapel is een opvallende nieuwe functie waarmee informatie wordt gepresenteerd op basis van de context. Door simpelweg aan de Digital Crown te draaien vanaf elke willekeurige wijzerplaat kun je direct toegang krijgen tot deze informatie. Bijvoorbeeld, 's ochtends toont de Weer-widget de weersverwachting, terwijl je tijdens het reizen boardingpasses uit Wallet kunt raadplegen. Als je een vergadering hebt gepland, zullen je agenda en herinneringen bovenaan verschijnen. Actieve apps, zoals Podcasts, schuiven omhoog zodat je ze onmiddellijk kunt gebruiken. Deze slimme stapel stelt je in staat om een prachtige wijzerplaat, zoals Portretten, in te stellen en tegelijkertijd snel belangrijke informatie te raadplegen.

WatchOS 10 : slimme stapel

Biedingspaneel

Naast deze opvallende veranderingen is ook het bedieningspaneel aangepast. Het is nu toegankelijk via de zijknop en kan altijd snel worden geopend, zelfs als je al in een andere app bezig bent. Door tweemaal op de Digital Crown te drukken, keer je snel terug naar de recent gebruikte apps.

Nieuwe wijzerplaten

WatchOS 10 brengt creatieve en vermakelijke wijzerplaten naar de Apple Watch in de vorm van Palet en Snoopy. De Palet-wijzerplaat presenteert de tijd in een speels kleurenpalet met drie lagen die elkaar dynamisch overlappen. Terwijl de tijd verstrijkt, ondergaan de kleuren een levendige transformatie, waardoor een visueel boeiend effect ontstaat. De nieuwe Palet-wijzerplaat in watchOS 10 toont de tijd in allerlei kleuren die met de tijd mee veranderen.

WatchOS 10 wijzerplaat: Palet

Fans van het geliefde Peanuts-stripverhaal kunnen hun hart ophalen aan de nieuwe Snoopy-wijzerplaat. Op deze wijzerplaat worden de avonturen van Snoopy en zijn trouwe metgezel, Woodstock, tot leven gebracht op het scherm van de Apple Watch. Deze twee iconische figuren bewegen speels rond, interageren met de wijzers, reageren op de actuele weersomstandigheden en springen in actie wanneer je bezig bent met je work-out. Het is een leuke en levendige manier om je dag te beginnen en te eindigen met een glimlach.

WatchOS 10 : wijzerplaat Snoopy

Fietsen - Workout

De Apple Watch is een uitstekend hulpmiddel voor fietsliefhebbers en watchOS 10 voegt geavanceerde nieuwe functies, schermen en ervaringen toe om de fietsactiviteiten nog beter te ondersteunen. Een fiets work-out die je op je Apple Watch start, wordt voortaan automatisch als een liveactiviteit op je iPhone weergeven. 

WatchOS - Fietsen

Wanneer je een fietswork-out start met watchOS 10 op je Apple Watch, wordt deze nu automatisch weergegeven als een live-activiteit op je iPhone. Met een simpele tik kun je de activiteit in volledig scherm bekijken. Work-outgegevens, zoals hartslagzones, hoogte, route, aangepaste work-outs en de nieuwe fietssnelheidweergave, zijn nu geoptimaliseerd voor het schermformaat van je iPhone. Hierdoor kun je je iPhone stevig op je fiets bevestigen en gemakkelijk tijdens je fietstocht raadplegen.

WatchOS 10 - fietsen

Bovendien kan de Apple Watch nu naadloos verbinding maken met verschillende Bluetooth-fietsaccessoires, zoals krachtmeters, snelheidsmeters en cadanssensoren. Deze verbindingen ondersteunen nieuwe metingen, waaronder fietskracht (uitgedrukt in watt) en cadans (omwentelingen per minuut). Ook worden extra work-outgegevens zoals vermogenszones nu weergegeven. Deze Bluetooth-verbindingen werken zowel binnen als buiten tijdens je fietstochten en zijn ook compatibel met het GymKit-systeem.

Met behulp van geavanceerde algoritmen die gegevens van de Apple Watch combineren met informatie van verbonden vermogensmeters, kan het horloge een schatting maken van je functionele drempelvermogen (Functional Threshold Power of FTP). Op basis van deze FTP-waarde berekent de Apple Watch je persoonlijke vermogenszones. Hiermee kun je eenvoudig je huidige trainingszone bekijken en bijhouden hoeveel tijd je in elke zone hebt doorgebracht. Dit is een effectieve en populaire methode om je fietsprestaties te verbeteren.

WatchOS 10 - fietsen

Wandelen

De Kompas-app op de Apple Watch is een waardevolle metgezel voor avontuurlijke wandelaars, en met de introductie van watchOS 10 zijn er twee nieuwe handige functies toegevoegd. Ten eerste genereert de app automatisch twee nieuwe routepunten: het routepunt voor de laatste mobiele dataverbinding en het routepunt voor de laatste noodoproep.

WatchOS 10 - wandelen

Het routepunt voor de laatste mobiele dataverbinding markeert de geschatte locatie waar je voor het laatst verbinding had met mobiele data. Dit kan van pas komen als je even je berichten wilt controleren of een telefoongesprek moet plegen. In noodgevallen is het routepunt voor de laatste noodoproep essentieel, omdat het aangeeft waar je voor het laatst verbinding had met het mobiele netwerk van een willekeurige provider. Dit stelt je in staat om snel het noodnummer te bellen als dat nodig is.

Voor degenen die hun routes willen voorbereiden, is er nu ook een nieuwe hoogteweergave beschikbaar. Deze biedt een 3D-overzicht van opgeslagen routepunten, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van de hoogteverschillen op je route. In de Verenigde Staten wordt Apple Kaarten uitgebreid met een nieuwe topografische kaart, inclusief contouren, hoogte-aanduidingen, gedetailleerde hoogtegegevens en nuttige locaties. Hiermee kun je gemakkelijk zoeken naar wandelpaden en startpunten voor wandelroutes, en je krijgt gedetailleerde informatie over de route, zoals de lengte, het type en de moeilijkheidsgraad. Dit maakt de Kompas-app op de Apple Watch een nog waardevoller hulpmiddel voor outdoor-avonturen.

watchOS 10 - wandelen

Geestelijke gezondheid

De mentale gezondheid verdient net zoveel aandacht als de fysieke gezondheid. Volgens onderzoek van Apple is aangetoond dat het bewustzijn van je emotionele toestand en veerkracht een positieve invloed kan hebben op je welzijn. In watchOS 10 biedt de Mindfulness-app een handige en discrete manier om je emoties en dagelijkse stemmingen bij te houden. Door simpelweg aan de Digital Crown te draaien, kun je door aantrekkelijke, multidimensionale interfaces bladeren en aangeven hoe je je voelt, wat de grootste impact op je gemoedstoestand heeft en welke emoties je ervaart.

WatchOS 10 - geestelijke gezondheid 

Voor nog diepgaandere inzichten in de invloeden op je gemoedstoestand is er de Gezondheid-app in iOS 17 en iPadOS 17. Deze biedt waardevolle informatie om factoren te identificeren die je emotionele welzijn beïnvloeden, zoals associaties of aspecten van je levensstijl, zoals slaappatronen en lichaamsbeweging. Bovendien introduceert de Gezondheid-app nu beoordelingen die vaak worden gebruikt door zorgverleners om te bepalen of iemand symptomen vertoont van depressie of angst. Hiermee kun je je eigen risiconiveau inschatten, informatiebronnen in je omgeving raadplegen en een pdf-rapport genereren dat je kunt delen met een medisch specialist. Dit maakt het gemakkelijker om de juiste stappen te zetten naar een betere mentale gezondheid.

Visuele gezondheid

Bijziendheid, ook bekend als myopie, is volgens Apple wereldwijd een veelvoorkomende aandoening die het gezichtsvermogen beperkt. Om het risico op bijziendheid te verminderen, adviseert het internationale instituut voor myopie volgens Apple dat kinderen dagelijks minimaal 80 tot 120 minuten buiten moeten spelen. Met watchOS 10 kan de Apple Watch met behulp van de omgevingslichtsensor bijhouden hoeveel tijd je in natuurlijk daglicht doorbrengt. Deze gegevens zijn beschikbaar in de Gezondheid-app op je iPhone of iPad.

Buiten zijn heeft niet alleen voordelen voor de gezondheid van je ogen, maar ook voor je algehele fysieke en mentale welzijn. Kinderen die geen eigen iPhone hebben, kunnen hun Apple Watch koppelen aan de iPhone van hun ouders via de Gezinsconfiguratie. Hierdoor kunnen ouders de 'Gezondheid delen'-functie gebruiken om te zien hoeveel tijd hun kinderen in daglicht doorbrengen.

WatchOS 10 - visuele gezondheid

Het langdurig staren naar een scherm of boek van te dichtbij kan ook het risico op bijziendheid verhogen. De nieuwe Schermafstand-functie maakt gebruik van de TrueDepth-camera, dezelfde technologie die wordt gebruikt voor Face ID op iPad en iPhone, om je aan te moedigen je apparaat verder van je gezicht te houden als de afstand gedurende langere tijd minder dan 30 cm is geweest.

Het is ook belangrijk op te merken dat wanneer je apparaat vergrendeld is met een toegangscode, Touch ID of Face ID, alle gegevens in de Gezondheid-app, inclusief informatie over je mentale en visuele gezondheid, standaard worden versleuteld om je privacy te waarborgen.

Conclusie

In de nieuwste update van Apple voor de Apple Watch zien we wederom dat Apple de software van de Apple Watch krachtig verbeterd. Van verbeteringen in gezondheidsmonitoring tot slimme wijzerplaten en functies die je dagelijks leven verrijken, WatchOS 10 biedt een scala aan mogelijkheden voor zowel nieuwe als ervaren gebruikers.

Of je nu een fervente sporter bent die graag de nieuwste fitnessfuncties wil ontdekken, een liefhebber van het buitenleven bent die graag je activiteiten bijhoudt, of gewoon op zoek bent naar een slimme en stijlvolle metgezel voor je dagelijks leven, de Apple Watch met WatchOS 10 heeft voor iedereen iets te bieden.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het verkennen van de opwindende wereld van WatchOS 10 en dat je nu volledig op de hoogte bent van de nieuwste functies en mogelijkheden die het te bieden heeft. Blijf op de hoogte van verdere updates en blijf genieten van de evolutie van dit geweldige stukje technologie aan je pols. Als je nog vragen hebt of meer wilt weten, aarzel dan niet om contact op te nemen. Bedankt voor het lezen en veel plezier met je Apple Watch en WatchOS 10!

 

Gratis bezorging

Wereldwijde gratis en snelle verzending door betrouwbare logistieke partners.